Відрижкою називається мимовільне раптове виділення газів зі шлунка або стравоходу в порожнину рота. У деяких випадках разом з газом можуть виділятися невеликі порції вмісту шлунка
Виділення газу відбувається через підвищення його вмісту в шлунку. У нормальному стані в шлунку існує необхідну кількість газу для стимуляції рухової і секреторної функції . Кількість газу може підвищуватися через вживання деяких продуктів. До таких продуктів відносяться газовані напої , капуста , горох і квасолю. Виділення зайвих газів відбувається зазвичай через рот або воротар шлунка . При
надлишку газів в шлунку збільшується внутрішньошлункової тиск , що
викликає скорочення м'язів шлунка , розслаблення кардіального сфінктера і
спазм воротаря шлунка . Ці процеси безпосередньо впливають на виникнення відрижки . Відрижка найчастіше виникає при захворюваннях дванадцятипалої кишки і шлунка.
Відрижка може бути основною ознакою , того , що у людини порушений механізм замикання кардії. Подібне
порушення найчастіше спостерігається при недостатності кардії ,
дискінезіях , діафрагмальних грижах , склеродермії стравоходу , а так
само після операції в зоні стравохідно- шлункового переходу . При цьому причиною відрижки стає зниження тонусу кардіального сфінктера. Крім
того , відрижка може виникати рефлекторно при захворюваннях жовчного
міхура , пов'язаних з порушенням відтоку жовчі , при хворобах серцево
-судинної системи і захворюваннях печінки.
Відрижка
повітрям , яка зазвичай спостерігається при посиленому утворенні газів в
шлунку або при звичному заковтуванні повітря , зазвичай не має запаху ,
але затримка випорожнення , яка в підсумку призводить до розкладання
вмісту шлунка і утворення в шлунку аміаку , вуглеводнів , сірководню
може надавати відрижці неприємний запах. Затримка випорожнення може відбуватися через виразки шлунка або при раку шлунка.
Що
стосується відрижки їжею , то при цьому разом з газом в порожнину рота
потрапляють порції рідкого вмісту шлунка , що може викликати гірку ,
кислу або гнильну відрижку . При підвищеній кислотності шлунка зазвичай відзначається кисла відрижка. Підвищена
кислотність обумовлена гіперсекрецією шлункового соку , а також
бродінням в шлунку , яке викликається через відсутність в шлунковому
соку соляної кислоти. Якщо в шлунок потрапляє жовч , то найчастіше виникає гірка відрижка. Гнильна
відрижка може з'явитися при тривалому гнильному розкладанні вмісту
шлунка , а так само при тривалому застої залишків їжі в шлунку.
Причини і симптоми
Розрізняють фізіологічні та патологічні причини, що провокують появу відрижки . Найчастіше виникає відрижка повітрям , яка не має сторонніх запахів або має запах недавно випитого або з'їденого. Відрижка
може з'являтися , коли люди квапливо їдять , розмовляють під час
прийому їжі або приймають їжу під час емоційних потрясінь.
Виникнення відрижки часто залежить від того , як і що людина їсть. Особливу роль відіграють продукти і напої, які сприяють підвищеного газоутворення . Ці продукти призводять до накопичення зайвої газу в шлунку і стравоході , який з природних причин буде шукати вихід. Найчастіше до появи відрижки призводить вживання газованих напоїв і кисневих коктейлів. Так
само причиною відрижки може стати вживання в їжу бобових і капусти ,
але ці продукти зазвичай призводять до підвищеного газоутворення в
нижніх відділах травного тракту , що частіше призводить не до відрижки ,
а до метеоризму .
Фізіологічна відрижка може виникати навіть у немовлят , що пов'язано з тим , що вони під час смоктання заковтують повітря . У малюків відрижка виникає досить часто , практично при кожному прийомі молока матері. Тому
після їжі дитини рекомендується не укладати на спину , а трохи
потримати у вертикальному положенні , поки не з'явиться відрижка і не
вийде зайве повітря назовні. Якщо цього не зробити , то малюк може відригнути повітря, що проковтнуло разом зі з'їденої їжею.
До
патологічних причин відрижки відносяться різні захворювання травної
системи, зокрема , захворювання верхніх відділів шлунково -кишкового
тракту. До
зайвому утворенню газу в шлунку можуть привести такі хвороби як гастрит
, панкреатит , гепатит , холецистит , гастродуоденіт , езофагіт ,
виразкова хвороба , грижа стравоходу та ін У такому випадку патологічна
відрижка має неприємний запах і сторонній неприємний смак. Наприклад , при захворюваннях жовчного міхура , пов'язаних з порушенням відтоку жовчі , відрижка має гіркий присмак. При гастритах з підвищеною кислотністю відрижка має кислий присмак. Так само при гастритах під час відрижки може відчуватися в роті присмак неперетравленої їжі. Якщо
відрижка має гнилої присмак , то це свідчить про порушення відходження
шлункового вмісту , при якому відбувається застій їжі в шлунку .
У
ході обстеження часто відригують пацієнтів , найчастіше, виявляється
слабкість сфінктера , що знаходиться в нижньому відділі стравоходу. Цей сфінктер виконує функцію клапана між шлунком і стравоходом , відповідального за переміщення вживаної їжі . При нормальному функціонуванні даного клапана під час їжі він щільно закритий. Якщо клапан ослаблений , то під час їжі в шлунок може потрапити повітря . Так
само відрижка з кислуватим смаком може бути викликана хворобою
дивертикула Зенкера , в ході якого не вся їжа потрапляє в шлунок, і її
частина затримується в стравоході.
Лікування
Так
як відрижка найчастіше є наслідком якого-небудь захворювання шлунково
-кишкового тракту , перш за все, слід діагностувати і лікувати основне
захворювання. При надмірному виробленню шлункового соку пацієнтам призначаються антацидні препарати. Якщо
була виявлена недостатність механізму замикання кардії , застосовують
такі препарати , як церукал , реглан , діметпрамід . Так само рекомендується спеціальна дієта. По-перше , слід застосовувати їжу порційно , невеликими порціями по п'ять -шість разів на день. Їжу слід пережовувати повільно і ретельно. По-друге , слід виключити з раціону продукти, що викликають відрижку , такі як горох , квасоля , газовані напої та ін
Профілактика та рекомендації
Щоб усунути неприємні прояви шлункової дисперсії або звести їх до мінімуму , слід дотримуватися деяких рекомендацій :
- Під час їжі слід пережовувати їжу повільно і ретельно , при цьому якомога менше захоплюючи повітря .
-
Так як відрижка часто виникає під час прийому їжі при стресах , слід
перед прийомом їжі заспокоїти нерви , а також необхідно постаратися
знайти інший вихід нервовій напрузі , наприклад , пройтися по вулиці ,
здійснити легку гімнастику та ін
- Рекомендується повністю відмовитися від прийому газованих напоїв і вживання жувальних гумок.
- Слід обмежити вживання молочних коктейлів , збитих суфле.
-
Пити воду необхідно зі склянки або чашки , так як при питті через
трубочку або соломинку можливо заковтування повітря в невеликих
кількостях.
- Рекомендується після їжі не лежати в горизонтальному положенні , а трохи пройтися.
- Іноді відрижку можуть викликати молочні продукти , так що в цьому випадку рекомендується обмежити їх вживання .