Вітаміни - це органічні сполуки, що містяться
в їжі і необхідні для нормальної життєдіяльності організму. Їх недолік - одна з
причин старіння організму. Але навіть при повноцінному харчуванні організм може
відчувати брак у вітамінах через порушення їх засвоєння.
Вітамінний «голод» людина відчуває
особливо навесні або при різних шлунково-кишкових захворюваннях. При весняному
авітамінозі рекомендується вживати в їжу напої, настої, салати з ранніх рослин
і ягід (хвої, сосни, кислиці, черемші, щавлю, кропиви, подорожника, барбарису,
горця пташиного, суниці, калини, конюшини лучної, кульбаби, первоцвіту
весняного та ін .)
Салат з кульбаб, зеленої цибулі, петрушки. 100 г листя кульбаби
(опустити на 30 хвилин у оду для видалення гіркоти), 50 г зеленої цибулі, 25 г
петрушки подрібнити, все змішати, заправити сіллю, оцтом, рослинним маслом по
смаку, посипати кропом.
Салат із кропиви і петрушки. 150 г кропиви опустити на 5 хвилин в
окріп. Потім подрібнити її, додати 50 г нарізаної петрушки, 1 яйце круто,
заправити сметаною.
Печеня з хвоща. 200 г маточок хвоща обваляти в сухарях, залити 60 г
сметани, трохи підсмажити.
Салат з настурції. Дрібно нарізати 100 г листя настурції, 100 г
картоплі, 30 г кропу, 2 яйця круто. Заправити сіллю, перцем, сметаною або
майонезом.
Барбарис. Молоде листя вживати в салату.
Смородина чорна. Вживати плоди свіжі і сухі, а також настій листя.
Також можна застосовувати: настій
кропиви дводомної, конюшини лучної, споришу (горця пташиного) та ін.
Джерело: http://смородина чорна, барбарис, салат з настурції, печеня з хвоща, салат із кропиви і петрушки, салат з кульбаб, і цибулі |