Вітаміни - це органічні сполуки, що містяться
в їжі і необхідні для нормальної життєдіяльності організму. Їх недолік - одна з
причин старіння організму. Але навіть при повноцінному харчуванні організм може
відчувати брак у вітамінах через порушення їх засвоєння.
Вітамінний «голод» людина відчуває
особливо навесні або при різних шлунково-кишкових захворюваннях. При весняному
авітамінозі рекомендується вживати в їжу напої, настої, салати з ранніх рослин
і ягід (хвої, сосни, кислиці, черемші, щавлю, кропиви, подорожника, барбарису,
горця пташиного, суниці, калини, конюшини лучної, кульбаби, первоцвіту
весняного та ін .)
Авітаміноз - це коли вітамінів не вистачає.
Але чому авітаміноз буває саме навесні? І як вирішити цю проблему?
Авітаміноз - це насправді зовсім
не те, що ми думаємо. Точніше, трохи не те. Авітаміноз - це коли організму
катастрофічно не вистачає вітамінів, і він перестає нормально функціонувати.
Навесні ж ми спостерігаємо звичайну, цілком природну нестачу вітамінів. Її
просто звикли називати «весняний авітаміноз», а насправді це звучить так -
«гіповітаміноз». Ну і славно, значить, і впоратися з цією проблемою буде легше.
Авітаміноз
(avitaminosis) - це практично повна відсутність в організмі людини якого-небудь
вітаміну. Найчастіше авітаміноз зустрічається у годуючих та вагітних жінок,
людей похилого віку і дітей в період активного росту. Сам термін «авітаміноз» з'явився
відносно недавно, раніше такі явища як занепад сил, загальна млявість,
сонливість, випадання волосся і зубів, кровотечі об'єднували терміном «цинга».
Цинга є останньою ступенем авітамінозу і може закінчитися летальним
результатом, що в наш час відбувається вкрай рідко.