Атеросклероз - хронічний патологічний процес, що характеризується специфічним ураженням артерій еластичного і м'язово-еластичного типу
Захворювання є наслідком порушення білкового та ліпідного обміну в організмі. В основі хвороби лежить відкладення ліпідів, зокрема холестерину, у внутрішній артеріальній стінці, з подальшим розростанням навколо сполучної тканини (склероз) і відкладенням солей кальцію (кальциноз).
У розвитку захворювання мають місце кілька факторів:
- Зовнішні фактори (недостатня фізична активність, переїдання, вживання їжі багатої холестерином, нервові перевантаження, куріння, напружена робота, непомірний режим харчування тощо);
- Генетичні фактори (спадковість);
- Гормональні порушення (вікові зміни);
- Обмінні порушення (порушення обміну ліпідів і ліпопротеїдів);
- Аутоімунні фактори (порушення функцій макрофагів і лейкоцитів);
- Вірусні фактори (вірусне ураження судинної стінки герпесом, цитомегаловірусом, хламідіями та ін.)
Захворювання розвивається переважно у людей з високим рівнем холестерину в крові. У плазмі крові холестерин міститься як у вільному вигляді, так і в поєднанні з жирними кислотами (холестерінестери). Більшою мірою у здорових людей холестерінестери утворюються з ненасиченими жирними кислотами - олеїнової і ліноленової, джерелом яких є рослинні жири. Такі ефіри холестерину легше виводяться з організму. Однак у випадку недостатнього вживання рослинної олії і надмірного вживання тваринних жирів, холестерин з'єднується з насиченими жирними кислотами, які значно гірше виводяться з організму.
Що знаходиться в тканинах і крові холестерин лише частково поставляється в організм з їжею (1/3 частина), а в основному холестерин (2/3 частини) синтезується в організмі самостійно. Основним джерелом для синтезу холестерину в організмі виступає активована оцтова кислота, яка є продуктом обміну білків, вуглеводів і жирів. Тому холестерин може накопичуватися в організмі при надмірному надходженні і порушенні обміну будь-яких харчових речовин.
Крім надмірного вживання в їжу тваринних жирів та інших харчових речовин, ліпідні порушення здатні розвиватися під впливом нервово-психологічного напруження. Крім цього, у виникненні атеросклерозу відіграє роль місцевий чинник, такий як - зміна і механічне пошкодження судинної стінки (холестерин накопичується в місцях перегину судин).
Факторами ризику, здатними спровокувати розвиток атеросклерозу, є: куріння, ожиріння, менопауза поста, неправильне харчування, цукровий діабет, артеріальна гіпертензія (АТ вище 14090), нефротичний синдром, гіперліпопротеїнемія (рівень загального холестерину вище 5 ммоль / л), уремія, панкреатит, первинний біліарний цироз.
Джерело: http://атеросклероз, атеросклероз симптоми,атеросклероз лікування |