Каталог статей

Головна » Статті » А » Атеросклероз

Атеросклероз: загальні відомості, чинники ризику

Атеросклероз - хронічний патологічний процес, що характеризується специфічним ураженням артерій еластичного і м'язово-еластичного типу

Захворювання є наслідком порушення білкового та ліпідного обміну в організмі. В основі хвороби лежить відкладення ліпідів, зокрема холестерину, у внутрішній артеріальній стінці, з подальшим розростанням навколо сполучної тканини (склероз) і відкладенням солей кальцію (кальциноз).

У розвитку захворювання мають місце кілька факторів:

- Зовнішні фактори (недостатня фізична активність, переїдання, вживання їжі багатої холестерином, нервові перевантаження, куріння, напружена робота, непомірний режим харчування тощо);

- Генетичні фактори (спадковість);

- Гормональні порушення (вікові зміни);

- Обмінні порушення (порушення обміну ліпідів і ліпопротеїдів);

- Аутоімунні фактори (порушення функцій макрофагів і лейкоцитів);

- Вірусні фактори (вірусне ураження судинної стінки герпесом, цитомегаловірусом, хламідіями та ін.)

Захворювання розвивається переважно у людей з високим рівнем холестерину в крові. У плазмі крові холестерин міститься як у вільному вигляді, так і в поєднанні з жирними кислотами (холестерінестери). Більшою мірою у здорових людей холестерінестери утворюються з ненасиченими жирними кислотами - олеїнової і ліноленової, джерелом яких є рослинні жири. Такі ефіри холестерину легше виводяться з організму. Однак у випадку недостатнього вживання рослинної олії і надмірного вживання тваринних жирів, холестерин з'єднується з насиченими жирними кислотами, які значно гірше виводяться з організму.

Що знаходиться в тканинах і крові холестерин лише частково поставляється в організм з їжею (1/3 частина), а в основному холестерин (2/3 частини) синтезується в організмі самостійно. Основним джерелом для синтезу холестерину в організмі виступає активована оцтова кислота, яка є продуктом обміну білків, вуглеводів і жирів. Тому холестерин може накопичуватися в організмі при надмірному надходженні і порушенні обміну будь-яких харчових речовин.

Крім надмірного вживання в їжу тваринних жирів та інших харчових речовин, ліпідні порушення здатні розвиватися під впливом нервово-психологічного напруження. Крім цього, у виникненні атеросклерозу відіграє роль місцевий чинник, такий як - зміна і механічне пошкодження судинної стінки (холестерин накопичується в місцях перегину судин).

Факторами ризику, здатними спровокувати розвиток атеросклерозу, є: куріння, ожиріння, менопауза поста, неправильне харчування, цукровий діабет, артеріальна гіпертензія (АТ вище 14090), нефротичний синдром, гіперліпопротеїнемія (рівень загального холестерину вище 5 ммоль / л), уремія, панкреатит, первинний біліарний цироз.



Джерело: http://атеросклероз, атеросклероз симптоми,атеросклероз лікування
Категорія: Атеросклероз | Додав: Умница (25.06.2013) W
Переглядів: 774 | Теги: атеросклероз, атеросклероз лікування, атеросклероз симптоми | Рейтинг: 0.0/0


Популярні статі за сьогодні


Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]





Хвороби по літерам


Форма входа


ЭТО ИНТЕРЕСНО

РЕКЛАМА


  Яндекс.Метрика
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Адміністрація сайта Маркова Виктория Витальевна
© 2017-2013
Яндекс.Метрика